Jehněčí/skopové maso

Rozdíl mezi jehněčím a skopovým masem je ve stáří zvířete. Jehněčí je ze zvířete starého do 2,5-3 měsíců, skopové ze staršího. Mladé jehněčí maso je světlé barvy a věkem postupně tmavne.

Skopové (maso z dospělé ovce) obsahuje cca 21 % bílkovin a 15 % tuku.

Jehněčí maso je libovější, obsahuje cca 16 % bílkovin a 10 % tuku. Má větší podíl minerálních látek (draslíku, sodíku, vápníku, fosforu), stopových prvků (železa, zinku) a vitamínů (A, E, skupiny B – především B12). Polovinu tuku v jehněčím mase tvoří nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Jehněčí maso je důležité pro metabolismus energie, snižuje únavu. Působí příznivě na nervový systém, podporuje tvorbu červených krvinek. Má význam pro růst, hojení ran a obranyschopnost organismu.

Díky své velmi lehké stravitelnosti a využitelnosti bílkovin (přes 70 %) je skopové maso vhodné pro psy s potravinovou alergií, cukrovkou, dále rekonvalescenty, štěňata a starší psy.

Pozor! Jehněčí maso není vhodné při léčbě urátových kamenů.

Granule pro psy, které obsahují jehněčí/skopové maso

Víte, že...

Když se pes na vodítku zamotá kolem stromu, je bezmocný, protože si nepamatuje pořadí úkonů, které ho dovedly na místo, kde právě je. Nemůže se tedy vrátit ve svých stopách nejspíš proto, že nemá dost místa ve své pracovní paměti.