Čaj (zelený čaj, sencha, matcha, černý čaj, pu-erh, rooibos) obsahuje vitamíny (C, E, K, skupiny B – B1, B2, B3), minerální látky (draslík, hořčík, vápník), stopové prvky (mangan, zinek, železo), kofein, třísloviny (taniny, katechiny), theobromin, flavonoidy, fluoridy.
Má antioxidační účinky, váže volné radikály a pomáhá detoxikovat organismus tím, že odvádí škodliviny z těla pryč. Výzkumy svědčí o preventivném působení proti rakovině slinivky břišní, tlustého střeva, žaludku, močového měchýře a jícnu. Má protizánětlivé účinky a zlepšuje stav kůže.
Působí zklidňujícím účinkem na nervovou soustavu – snižuje stres, zlepšuje paměť a spánek. Slouží jako ochrana před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
Podporuje zdraví kostí a zubů, působí preventivně proti řídnutí kostí (osteoporóze) a zubnímu kazu. Odstraňuje zápach z tlamy.
Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále riziko vzniku onemocnění srdce a cév (např. aterosklerózy). Působí preventivně proti vzniku cukrovky.
Černý čaj se používá při „zkaženém“ žaludku a lehkém průjmu. Zrychluje metabolismus a přispívá k hubnutí.
Má močopudné účinky, odvádí z těla přebytečnou vodu a škodlivé látky, zmírňuje otoky. Čistí ledviny a močové cesty.
Pozor! Nedoporučuje se při léčbě oxalátových ledvinových kamenů.