Datle patří do ovoce. Obsahují vitamíny (především skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B9, dále provitamín A – betakaroten, C, D, K), minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík) a stopové prvky (železo, měď, mangan, zinek, chlór), aminokyselinu tryptofan. Obsah cukru v datlích představuje jednu z nejvyšších hodnot v ovoci.
Posilují imunitu a zvyšují obranyschopnost organismu. Působí jako antioxidant, vážou volné radikály a pomáhají je odvádět z těla pryč. Přispívají ke zdraví kůže, kvalitní srsti a k pevným drápům.
Díky tryptofanu vzniká v mozku hormon melatonin, který přispívá ke kvalitnímu spánku. Podporují krvetvorbu a snižují krevní tlak. Snižují riziko srdečních chorob (např. kornatění cév – aterosklerózy) a rakoviny.
Používají se při suchém dráždivém kašli a zánětu průdušek. Působí preventivně proti řídnutí kostí (osteoporóze) a podporují tvorbu kostní tkáně.
Obsahují rozpustnou vlákninu (pektin), ale i malé množství nerozpustné celulózové vlákniny. Oba tyto druhy vlákniny mají příznivý účinek na střeva. Podporují trávení a pravidelnou stolici.
Jsou bohatým zdrojem energie.