Fíky patří mezi sladké ovoce, které obsahuje rozpustnou vlákninu (pektin), jednoduché cukry (glukózu, fruktózu), rostlinné steroly, vitamíny (E, skupiny B – B1, B2, B6), minerální látky (draslík, vápník, hořčík, fosfor) a stopové prvky (železo, mangan, zinek, měď).
Fíky jsou lehce stravitelné a účinné při spalování tukových zásob. Pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a mají nízký glykemický index. Díky tomu dochází ke snížení pocitu hladu.
Mají blahodárný účinek na nervový systém – dodávají energii a podporují schopnost soustředit se, snižují stres. Zmírňují kašel a ulehčují dýchání při respiračních infekcích.
Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, jsou vhodné při chudokrevnosti (anémii). Přispívají v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním.
Díky vhodnému poměru vápníku a fosforu působí příznivě na kostní tkáně a usnadňují jejich obnovu, dají se doporučit při řídnutí kostí (osteoporóze).
Díky vysokému obsahu pektinu čistí střeva a zlepšují činnost trávicí soustavy, pomáhají při poruchách žlučníku a jater. Mají projímavé účinky. Působí močopudně.
Pozor! Nedoporučují se při léčbě oxalátových a urátových ledvinových kamenů.