V hroznovém vínu jsou nejvíc zastoupené jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza) a vitamíny skupiny B (především B6, ale také B1, B2 a B3), provitamínu A a vitamínů C a E. Nejvíce zastoupené minerální látky jsou draslík, železo. Obsahuje také vápník, fosfor, měď a mangan. Naopak neobsahuje prakticky žádný sodík, který škodí kardiovaskulární soustavě.
Hroznové víno má přibližně 1 % rozpustné vlákniny (pektinu), což je v případě čerstvého ovoce významné množství.
Množství ostatních živin (bílkovin, tuků), minerálních látek a esenciálních aminokyselin jen nepatrné.
Působí jako silný antioxidant, který mají silné antibakteriální a antivirové účinky.
Díky obsaženým minerálním látkám je důležitý pro kosti a činnost štítné žlázy.
Brání oxidaci cholesterolu způsobujícího arteriosklerózu. Zabraňuje vzniku a rozvoji ischemické choroby srdeční. Rosveratrol brání rozvoji arteriosklerózy, navíc jsou prokázané jeho protirakovinné účinky. Díky vysokému obsahu železa a kyselině listové hroznové víno pomáhá při léčbě anémie.
Rozšiřuje cévy, zlepšuje průtok krve a zabraňuje tvorbě krevních sraženin v tepnách, což je důležité nejen pro kardiaky, ale i pro ty, kteří prodělali mozkovou mrtvici. Na mozek působí příznivě i tím, že zlepšuje paměť a zvyšuje koncentraci.
Díky zlepšení průtoku krve a prokrvení celého organismu může mít hroznové víno příznivý vliv i na prokrvení a citlivost končetin, ale také plodnost.
Pozor! Zvýšené prokrvení dělohy může způsobit zdravotní komplikace u březích fen.
Pomáhá v prevenci poškození sítnice a stařecké slepoty v důsledku ztráty centrálního vidění (makulární degeneraci).
Díky jednoduchým cukrům dodává energii. Podporuje také detoxikaci jater zvýšenou produkcí žluče.
Alkalizuje krev a moč, navíc má močopudný účinek. Snižuje riziko zánětů ledvin a močového měchýře. Urychluje odbourávání a vylučování kyseliny močové. Má tedy příznivý účinek při onemocnění dnou.
Pozor! Nedoporučuje se při léčbě oxalátových ledvinových kamenů.
Působí jako mírné projímadlo a pomáhá proti chronické zácpě způsobené zpomalenou funkcí střev. Optimalizuje střevní mikroflóru a omezuje hnilobné procesy ve střevech vyvolané stravou bohatou na živočišné bílkoviny.
V hroznovém vínu a rozinkách (v sušeném hroznovém vínu) se vyskytuje řada chemických látek, které nepatří do žádné skupiny živin (tzv. fytochemikálie) a jsou v současnosti předmětem výzkumu. Díky nim pravděpodobně dochází ke zpomalení a zastavení růstu bakterií, které způsobují zubní plak, následně zubní kaz a onemocnění dásní.
Pozor! Nedoporučuje se při nedostatečné činnosti ledvin. Ve větším množství mohou způsobit otravu vedoucí k akutnímu selhání ledvin (do 12-72 hodin od pozření). Je také možné, že otravu způsobují pesticidy/postřik hroznů proti plísním nebo plíseň, která napadá hrozny.
Pozor! Toxická dávka je cca 11-30 g rozinek/kg, resp. 32 g hroznů/kg váhy psa. Tj. u 10kg psa jde o cca 110-300 g rozinek nebo 320 g hroznů, u 20kg psa jde o cca 220-600 g rozinek nebo 640 g hroznů.
Pozor! Příznaky otravy jsou apatie, zvracení, bolesti břicha, z počátku nadměrného pití a močení, později pes přestane močit úplně. Smrt nastává při neléčení za 3-4 dny v důsledku selhání ledvin.
Přestože psům rozinky i hroznové víno většinou chutnají, v jídelníčku je přesto zvažte, případně podávejte pouze v bio kvalitě a v minimálním množství.