Křen (chren, chrín, křín, krémový kořen, mužská ředkev, rafan) obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E, provitamín A a téměř neuvěřitelné množství minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, síru, měď, zinek, chrom). Při tepelném zpracování však bohužel přichází o všechny své cenné látky.
Křen je vynikajícím prostředkem v rekonvalescenci.
Působí antivirově a antibakteriálně. Rozpouští hlen, mírní kašel a čistí průdušky.
Povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí – detoxikuje játra a rozpouští žlučové kamínky. Podporuje trávení a zlepšuje vstřebávání živin z potravy, čistí střeva a pomáhá obnovit střevní mikroflóru po dlouhodobém užívání antibiotik. Preventivně chrání před rakovinou trávicího ústrojí.
Čistí krev, má močopudný účinek a vyhání močové kameny z těla. Pomáhá při dně a revmatismu.
Pozor! Křen nepodávejte při onemocnění s žaludečními a dvanácterníkovými vředy, ledvinové nedostatečnosti.