Rebarbora (reveň, rheum) se od jiných druhů zeleniny výrazně liší vysokou kyselostí (pH 3,1 – 3,4), která je na úrovni kyselosti většiny druhů ovoce.
Obsahuje antrachinonové glykosidy, chrysofanolové deriváty, flavanové deriváty, naftaleny, stilbeny, nepatrné množství vitamínu C, zato v ní najdeme významný obsah vitamínu B3, B5, B9 (kyselinu listovou) kyselinu šťavelovou, jablečnou a citronovou, minerální látky (vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík).
V malých dávkách má schopnost zastavovat průjem. Ve větších dávkách působí naopak jako mírné projímadlo, které se hodí se při zácpě. Používá se při snížené chuti k jídlu, ke zlepšení vylučování žluči do střeva.
Posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a chlupy. Aktivuje energii buněk a je pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky. Účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná.
Pozor! Není vhodná pro březí a kojící feny a štěňata.
Pozor! Může škodlivě působit tím, že váže dvojmocné ionty (vápník, hořčík, železo aj.), např. ze zubní skloviny. Doporučuje se proto podávat společně s mléčnými výrobky.
Pozor! Zelené listy rebarbory obsahují jedovaté látky, včetně kyseliny šťavelové, které jsou pro ledviny toxické a poškozují je.
Pozor! Není vhodná ani při onemocnění močového měchýře a oxalátové urolithiáze, protože obsahuje šťavelany, které přispívají k tvorbě oxalátových kamínků.
Pozor! Není vhodná při onemocnění revmatismem a dnou.